Rak trzustki? Objawy możesz zobaczyć w toalecie
Nowotwory trzustki na wczesnym etapie rozwoju choroby często nie dają wyraźnych objawów. Większość osób, u których diagnozuje się raka, jest już w zaawansowanym stadium choroby, co skutkuje złymi rokowaniami. Jeden z wczesnych objawów choroby można zaobserwować w toalecie.
Biegunki tłuszczowe
Biegunki tłuszczowe pojawiają się gdy guz trzustki uniemożliwia enzymom trawiennym dotarcie do jelita. Organizm traci wtedy zdolność trawienia tłustych pokarmów. Nadmiar niestrawionego tłuszczu daje o sobie znać podczas wizyty w toalecie. Stolce są luźne, połyskliwe o wyjątkowo odrzucającym zapachu. Ze względu na zawartość tłuszczu trudno je spłukać wodą.
Ciemne, smoliste stolce
Również ciemne, smoliste stolce powinny skłonić do wizyty u lekarza. Mogą być wynikiem krwawienia w początkowych odcinkach przewodu pokarmowego – wskazują lekarze.
Inne przyczyny wystąpienia biegunek tłuszczowych
Biegunki tłuszczowe mogą być nie tylko objawem nowotworu trzustki, występują również przy takich schorzeniach jak:
- przewlekłe zapalenie trzustki,
- mukowiscydoza,
- zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego,
- celiakia,
- niedokrwienie jelit,
- marskość wątroby.
Rak trzustki – leczenie
Rak trzustki jest oporny na leczenie. Tylko 4 proc. pacjentów z rakiem trzustki żyje dłużej niż pięć lat. Jedyną formą leczenia jest operacyjne usunięcie nowotworu, które jest możliwe we wczesnym stadium choroby. Zabieg ten niesie za sobą ryzyko powikłań, ponieważ trzustka znajduje się w pobliżu wątroby oraz aorty tętnicy jelitowej. Podczas operacji usuwa się część trzustki, dwunastnicy, żołądka oraz pęcherzyka żółciowego. W leczeniu stosuje się również chemioterapię i radioterapię.
Co może uchronić przed zachorowaniem na raka trzustki?
Badania wskazują, że przed zachorowaniem na raka trzustki chroni zdrowa dieta i aktywny styl życia. Należy ograniczyć spożywanie alkoholu i unikać ciężkostrawnych, tłustych potraw. W jadłospisie miejsce tłuszczów zwierzęcych powinny zająć te pochodzenia roślinnego. Zalecane jest spożywanie owoców, warzyw, otrębów i orzechów.